מסע אל הדרשה לבני ובנות המצווה

פרשת במדבר

הפרשה נמצאת בספר במדבר מפרק א' פסוק א' – פרק ד' פסוק כ'.

הפרשה מתחילה במילים הבאות: וַיְדַבֵּר ה' אֶל-מֹשֶׁה בְּמִדְבַּר סִינַי בְּאֹהֶל מוֹעֵד בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי בַּשָּׁנָה הַשֵּׁנִית לְצֵאתָם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם לֵאמֹר…

תקצירנושאיםהרחבותפרשנותההפטרהלוקחים אחריות

תקציר הפרשה בני ישראל נמצאים במדבר סיני כבר שנה שלמה. הם הספיקו לעבור חוויות רבות עליהם סיפרו לנו הספרים הקודמים (שמות ו-ויקרא) וכעת הכול כבר מוכן והגיע הזמן לצאת מן המדבר במסע הגדול לעבר ארץ ישראל.

אך אין זה כה פשוט לצאת למסע במחנה כה גדול המורכב ממשפחות רבות, ילדים, מבוגרים וזקנים. לכן צריך להתארגן היטב לפני שיוצאים למסע וזה בדיוק מה שקורה בפרשה שלנו: מתחילים בהכנות למסע. בראש ובראשונה נפתח מפקד לאומי, כלומר בודקים כמה אנשים בדיוק יוצאים למסע הגדול.

כמובן שמשה לבדו אינו יכול לספור את כל עם ישראל ( הוא כבר בן למעלה מ-80 באותה תקופה) ולשם כך הוא נעזר בנשיאים של כל אחד מ- 12 שבטי ישראל. הם בודקים את גודלו של כל שבט (נחשו מי השבט הכי גדול?)

אך אם תשימו לב תראו שסופרים רק את הגברים מעל גיל 20, נשים, ילדים וזקנים אינם נכללים במפקד ( מדוע? התשובה בפרק א' פסוק ג'). תוצאות המפקד: נספרו 603,550 גברים מעל גיל 20 בעם ישראל.

בהמשך הפרשה אנו עוזבים את העיסוק בעם כולו ומתמקדים בשבט יחיד ומיוחד, שבט לוי. שבט זה לא נכלל במפקד הכללי כיוון שמוטל עליו תפקיד מיוחד: הלויים מוקדשים לעבודה באוהל מועד, תפקידם לשרת את האל במשכן.

עבודת קודש זו הוטלה לאחר יציאת מצרים על כל בכור בעם ישראל, אך בפרשה זו מתקבלת החלטה להחליף את הבכורות בשבט לוי ואפילו מתקיים טקס קטן לציון החלפה זו.

אז אנחנו יודעים כמה אנשים יוצאים למסע, אנחנו גם יודעים מי אחראים על המשכן, נותר רק לסדר את כל העם הגדול הזה. התנועה במדבר תיעשה בצורה קבועה, על פי הסדר הבא: שבט לוי יושב לו במרכז המחנה ושאר השבטים המחולקים ל 4 קבוצות מקיפים אותו מארבעת רוחות שמים: במזרח – יהודה, יששכר וזבולון, בדרום- ראובן, שמעון וגד במערב – אפרים, בנימין ומנשה, בצפון – דן, אשר ונפתלי.

הכול מוכן, נו אז יוצאים לדרך? על כך בפרשות הבאות.

נושאים מתוך הפרשהבמדריך לכתיבת דרשה תמצאו מידע שימושי על מבנה הדרשה ותהליך כתיבתה.

בכל פרשה ישנם נושאים מרתקים רבים שיכולים לשמש אתכם בכתיבת הדרשה שלכם. הנה כמה רעיונות מעניינים לכתיבת דרשות על הפרשה:

"המסע שלי"

גם אתם כמו בני ישראל יצאתם למסע – בדרך אל ההתבגרות.

אלו הכנות עשיתם אתם לפני המסע? מה עזר לכם בדרך? אלו הכנות נוספות כדאי לכם לעשות?

בדרשתכם אתם יכולים לתאר את התהליך ולהשוותו להכנות בני ישראל למסע. למשל: המפקד, רק אתם יוצאים למסע ולכן לא מסובך לבדוק כמה אנשים יוצאים לדרך אך בכל אופן בטרם תצאו לדרך כדאי לבדוק מי יכול ללוות אתכם, לעזור ולסייע לכם במסע.

המשכן

אוהל מועד שוכן במרכז מחנה בני ישראל כיוון שהוא המוסד החשוב ביותר לבני ישראל. כיום אין לנו משכן אך לכל אחד מאיתנו יש את המקומות החשובים והמרכזיים שלו.

בדרשתכם תוכלו לתאר את המשכן הפרטי שלכם.

המפקד

משה והנשיאים מונים רק את הזכרים בגילאי 20-50. צעירים, זקנים ונשים אינם נכללים.

בדרשתכם תוכלו לברר מדוע לא סופרים את כולם. נסו לחשוב איך הרגישו אלו שלא נמנו, האם לדעתכם יש כאן אפלייה של יותר מחצי מהעם או שאולי יש סיבה טובה לכך שרק חלק מן העם נספר?

יחיד ומיוחד

לשבט לוי תפקיד מיוחד, הוא האחראי על עבודת המשכן ולכן הוא נספר בנפרד משאר העם. בימינו אין ללווים תפקיד מיוחד, מלבד כיבודים מסוימים הקשורים בקריאה בתורה. גם ללא סימון כ""מיוחדים"" כולנו יודעים שכל אדם הוא יחיד ומיוחד ואין אף אחד שממש דומה לו.

בת/בר מצווה זו הזדמנות טובה לנסות ולחשוב מה מייחד אתכם? האם יש לכם תפקיד מיוחד בבית? בכיתה? במה את/ה מתבגר/ת צעיר/ה שונה ומיוחד/ת?

הרחבות על הפרשה

לפניכם מספר יצירות תרבותיות הקשורות לפרשה. תוכלו לצטט מהשירים ולשלב קטעים מהם בתוך הדרשה שלכם או להוסיף את התמונות כחלק מן העיצוב.

שילובן של יצירות אמנות בדרשתכם מעשיר אותה, מעלה את העניין בקרב המאזינים ויוצר קשר רגשי וחוויתי של כל אחד ואחת עם הנושאים בהם עוסקת הפרשה.

שיר אהבה בדואי- איציק ויינגרטן

השיר מדבר על יצר הנדודים במדבר. הפרשה מתארת את מסעם של בני ישראל במדבר. אתם תוכלו לספר בדרשה שלכם על נדודיכם בחיים. מעברי דירות, בתי ספר, ועוד. איך זה השפיע עליכם?

מניין בני ישראל
מניין בני ישראל חריטה של הנרי פליקס עמנואל (1815–1884)

מניין בני ישראל
חריטה של הנרי פליקס עמנואל (1815–1884)

התמונה שלפניכם מתארת את נדודיהם של בני ישראל במדבר. האם גם אתם נדדתם בימי חייכם? האם עברתם בית? שכונה? בית ספר? בדרשה שלכם תוכלו לספר, איך התמודדתם עם המעברים והנדודים שלכם.

פרשנות על הפרשהכאן תוכלו ללמוד על נושאים נוספים הקשורים לפרשת השבוע שלכם ולעשות את הקישור לעולם המושגים שלכם וחיי היום יום שלכם.

מומלץ לשלב אותם בדרשה שלכם ולהעשיר גם את המאזינים לדרשה.

טוב לדעת - פדיון בכורות

במסגרת הסדר והארגון החדשים שמופיעים אצלנו בפרשה, מזכיר אלוהים למשה שכל בכורות ישראל – תינוקות ואפילו בעלי חיים – שייכים לה' (במדבר, ג', י"א-י"ג). לפני שנלחצים מהאפשרות שמשפחת כהן תחטוף את הבכור במשפחה, כדאי לגלוש ולקרוא על טקס פדיון הבכורות. זהו טקס שמבטיח שהתינוק הבכור ימשיך להעיר בלילה את אבא ואימא, ולא יטריד את מנוחת הכהן.

טיול בפרשה - עושים שוק

שוק מחנה יהודה (ירושלים)

במחנה יהודה במדבר סיני, חיו למעלה מ-74,000 איש (פרק ב', ב'-ד'). עיר קטנה עם שמחות וריבים, ימי חול וחגים, ילדים משחקים בין האוהלים וכבשים שרועות בנחת. לא היינו שם, וגם תמונות מהימים ההם אין לנו. אבל אפשר להיות בטוחים שבמחנה שבט יהודה לא היה שוק כי האוכל הגיע במשלוח ישיר מהשמיים.

כיום, חי, נושם ותוסס בירושלים שוק מחנה יהודה, שהוא השוק הגדול ביותר בישראל. מכמה צריפי פח התפתח בשנות ה-30 של המאה ה-20 שוק גדול ומסודר. השוק נמצא בלב העיר, בשכונת מחנה יהודה הותיקה (נוסדה בשנת 1887).

מומלץ להתחיל את הטיול בשוק מרחוב יפו, ולעצור מול בית שעון השמש ברחוב יפו 92. הבניין המיוחד שימש אורחים שהגיעו לעיר ועד היום מתנוסס עליו שעון שמש ושני שעונים מכאניים שנבנו על ידי משה שפירא מישיבת מאה שערים.

מכאן ניכנס לשוק: נצעד בשוק המקורה ברחוב עץ החיים ונסייר בסמטאות (השזיף, האגס ופירות נוספים) שיובילו אותנו לשוק הפתוח ברחוב מחנה יהודה. נתבונן, נריח ונטעם. מומלץ לפנות זמן מספיק לשוטטות ולא להיבהל אם הולכים לאיבוד בין סמטאות השוק.

לפני היציאה לדרך מומלץ להאזין לשירו של אהוד בנאי "האגס 1" המתאר את זיכרונות ילדותו משוק מחנה יהודה בירושלים.

ההפטרה של הפרשהנושא ההפטרה

הנבואה עוסקת בחטאי בני ישראל-עזיבתם את ה' והליכה אחר עבודה זרה-ובעונשם-עזיבת ה' אותם. המשך הנבואה בחזרת ה' לעמו ובחידוש הברית. הנבואה ממשילה את יחסי ה' וישראל ליחסי זוגיות בין איש לאשה.

הקשר לפרשה

הקשר לפרשה הוא בשני עניינים"" האחד, הפסוק הפותח את ההפטרה: "וְהָיָה מִסְפַּר בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, כְּחוֹל הַיָּם, אֲשֶׁר לֹא-יִמַּד, וְלֹא יִסָּפֵר", מתקשר למפקד בני ישראל בפרשה. השני, פסוק טז בהפטרה: "לָכֵן, הִנֵּה אָנֹכִי מְפַתֶּיהָ, וְהֹלַכְתִּיהָ הַמִּדְבָּר; וְדִבַּרְתִּי, עַל-לִבָּה", מתקשר להליכה במדבר שהוא אחד מנושאיה העיקריים של הפרשה.

אחריות ומחויבות מתוך הפרשה

אני בתפקיד

בפרשה מסופר על תפקידם המיוחד של שבט לוי. משה מצטווה לספור את כל בני ישראל היוצאים ממצרים, אך לא את הלויים. להם יש תפקיד מיוחד. הם נדרשים להרכיב את אוהל מועד, לעבוד בו, לפרק אותו כאשר יוצאים לדרך, ולהרכיבו מחדש כאשר חונים. זהו תפקיד רב אחריות, שמוטל כולו על כתפיהם. האם גם לכם תפקיד מיוחד בבית, בכיתה או בחברה? על מה אתם אחראים?

אם אתם מרגישים שלא מוטל עליכם תפקיד מיוחד כלשהו, תוכלו להחליט מה מתאים לכם לקחת על עצמכם כתפקיד מיוחד. האם זה לדאוג לכל מי שחולה או מחסיר שיעור, לבקר אותו ולהביא לו שיעורי בית? האם זה לרוקן את פח האשפה בבית? האם זה להביא את אחיכם הקטן מהגן יום אחד בשבוע, ולהקל בכך על ההורים ?

תפקיד מיוחד משלכם יקנה לכם תחושת משמעות וחשיבות. כך תוכלו לחוש אחראים ובוגרים באמת.

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

תבנית נגישות פופ אפ