מסע אל הדרשה לבני ובנות המצווה

פרשת השבוע בשבת שבחול המועד פסח

בשנים בהם ערב הפסח אינו חל בערב שבת, במהלך השבוע של חול המועד פסח תהיה שבת – ובה קריאת פרשת השבוע משתנה.

הפרשה נמצאת בספר שמות יב' פסוק כא' – נא'. המפטיר (החלק האחרון של קריאת התורה) הוא מיוחד: במדבר כח, טז – כה

הפרשה מתחילה במילים הבאות: וַיִּקְרָא מֹשֶׁה לְכָל-זִקְנֵי יִשְׂרָאֵל, וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם: מִשְׁכוּ, וּקְחוּ לָכֶם צֹאן לְמִשְׁפְּחֹתֵיכֶם וְשַׁחֲטוּ הַפָּסַח.

תקצירנושאיםהרחבותפרשנותלוקחים אחריות

תקציר הפרשה

זכיתם ופרשת בת/בר המצווה שלכם איננה פרשה רגילה אלא פרשה מיוחדת – פרשת חג הפסח. כפי שאתם בוודאי יודעים את חג הפסח אנו חוגגים זכר ליציאת בני ישראל מעבדות לחרות, ולכן בשבת החלה בפסח אנו עוצרים את סדר קריאת התורה הרגיל ולשבת אחת קוראים פרשה אחרת, קוראים את הפרשה המספרת לנו על יציאת בני ישראל מארץ מצרים.

כזכור טרם יציאת מצרים חטפו פרעה והמצרים תשע מכות קשות אך אף על פי כן לא הסכים פרעה לשחרר את בני ישראל מארצו. כעת עומד פרעה בפני איום חמור משה מכריז שאם לא ישוחררו בני ישראל תבא על פרעה מכה קשה "מכת בכורות" אשר תפגע אפילו בארמון המלך, אך פרעה אינו מתרגש והוא מגרש את משה ואהרון.

בנקודה זו בדיוק בהכנות לקראת הלילה הגדול ליל מכת בכורת וליל היציאה ממצרים מתחילה הפרשה שלנו. בכדי להינצל מן המכה הקשה שתעבור בלילה במצרים בני ישראל נדרשים שלא לשבת בחיבוק ידיים אלא להקריב קרבן לאל, למרוח מדמו על משקוף הדלת ומבשרו לעשות מנגל משפחתי מפואר.

חצות הליל בני ישראל יושבים בבתיהם סביב סעודת הקרבן ובבתי מצרים מתחילה להתפשט המכה הקשה ההורגת את כל הבכורות אפילו את בכורו של פרעה. פרעה והמצרים כבר אינם מוכנים להמשיך לסבול ועוד באותו לילה הם פונים לבני ישראל ומורים להם לצאת ממצרים. המצרים מפחדים שהבכורות הם רק המתים הראשונים ובהמשך ימותו גם שאר העם ועל כן דוחקים בבני ישראל לצאת במהירות האפשרית.

בני ישראל אורזים בזריזות ובחופזה משאירים אחריהם 400 שנות מגורים במצרים ויוצאים בדרכם אל ארץ ישראל. אך בכל ההמולה והזריזות לא מספיק בצקם של בני ישראל לתפוח ובהגיעם לתחנתם הראשונה במסע נאלצים בני ישראל לאפות בצק שלא תפח, והתוצאה היא כמובן : מצה אותו קרקר מיוחד לפסח שכולנו מכירים גם בימינו.
הפרשה מסתיימת בציווי לזכור ליל חרות זה מדי שנה וזאת ע"י אכילת המצה והקרבת קרבן הפסח.

נושאים מתוך הפרשהבמדריך לכתיבת דרשה תמצאו מידע שימושי על מבנה הדרשה ותהליך כתיבתה.

בכל פרשה ישנם נושאים מרתקים רבים שיכולים לשמש אתכם בכתיבת הדרשה שלכם. הנה כמה רעיונות מעניינים לכתיבת דרשות בהקשר של פסח ונושאי שבת חול המועד פסח:

מכת בכורות
לאחר שפרעה ציווה להשליך כל בן שנולד לבני ישראל אל היאור, אלוהים מחליט עכשיו להכות את המצרים מכה אנושה. הוא מצווה על בני ישראל להקריב שה, ולמרוח את דמו על המשקוף. לאחר שבני ישראל עושים כך, הוא מכה במצרים את מכת הבכורות. מדוע דווקא את הבנים הבכורים?

מיהו הילד הבכור במשפחתכם? האם יש משמעות לבכור? האם הוא מקבל את הצעצועים החדשים, שעוברים לאחיו הצעירים? האם הוא מקבל יחס אחר במשפחתכם? אולי לצד זכויות מסויימות מוטלת עליו גם יותר אחריות?

פסח
בפרשה מוזכר לראשונה חג הפסח, וניתנות ההוראות כיצד לחגוג אותו.

איך חוגגים פסח במשפחתכם? האם ישנה דרך מיוחדת? האם אתם זוכרים חוויה מיוחדת של משפחתכם, שקשורה בחג הפסח?

זיכרון עולם
חג הפסח נחגג לזיכרון לעולם – מהי החשיבות של לזכור את העבר?

האם יש משהו שאתם הייתם רוצים לזכור לעולמים? אם כן, מהו?

תוכלו להעלות בדרשה שלכם דוגמאות לזיכרון אישי, משפחתי, לאומי והיסטורי שהשפיעו עליכם וממשיכים להיות משמעותיים עבורכם היום.

הרחבות על הפרשהלפניכם מספר יצירות תרבותיות העוסקות בפרשה. תוכלו לצטט מהשירים ולשלב קטעים מהם בתוך הדרשה שלכם או להוסיף את התמונות כחלק מן העיצוב.

שילובן של יצירות אמנות בדרשתכם מעשיר אותה, מעלה את העניין בקרב המאזינים ויוצר קשר רגשי וחוויתי של כל אחד ואחת עם הנושאים בהם עוסקת הפרשה.

עשר המכות - דודו ברק

המצרים לקו בעשר מכות, משום שפרעה, מלכם, לא רצה לשחרר את בני ישראל. אך האם היה העונש הקולקטיבי הזה מוצדק? מה דעתכם?

קראו כאן באתר שירונט את מילות השיר "עשר המכות" של דודו ברק.

שבחי החושך - נתן אלתרמן

החושך הוא אחד מעשר המכות שלקו המצרים מיד ה'. קראו כאן את מה שכתב נתן אלתרמן על החושך.

האם אתם פוחדים מחושך? מהו חושך עבורכם? בדרשה שלכם תוכלו לספר סיפור שקרה לכם בלילה חשוך במיוחד.

אם אתם לא מספרי סיפורים, תוכלו לצאת מהבית אל החושך בערב אחד של תחילת החודש, ולהאזין לקולות של הלילה. במה הם שונים מהקולות של היום? מה שמעתם בלילה? האם יותר או פחות קולות?

פרשנות על הפרשהכאן תוכלו ללמוד על נושאים נוספים הקשורים לפרשת השבוע שלכם ולעשות את הקישור לעולם המושגים שלכם וחיי היום יום שלכם.

מומלץ לשלב אותם בדרשה שלכם ולהעשיר גם את המאזינים לדרשה.

פיתות כשרות לפסח

לא היה להם זמן, לבני ישראל, כשברחו ממצרים. אבל הילדים רעבים, וחייבים לתת להם משהו לאכול.

אז מה בכל זאת אוכלים בדרך כשממהרים? מצות, כמובן.

יתרונן הגדול של המצות נמצא בזמן ההכנה המהיר. לשים בצק מקמח ומים, מרדדים (עם מערוך, למשל) היטב, נותנים לו זמן קצר מאוד לנוח – עד 18 דקות ולא שנייה יותר (אחרת המצה לא כשרה) ואז אופים.

אנו מכירים היטב את המצות הקשות שנמכרות בכל חנות מזון, בעיקר בתקופת הפסח. אולם יהודי תימן – וגם אחרים פה ושם – אוכלים מצות רכות.
המצות הללו מזכירות מעט פיתות רכות ודקות, והן כשרות לפסח בהחלט – אם מקפידים על כללי הפסקה הראשונה.

אז מי אמר שאין פיתות כשרות לפסח?

 

אחריות ומחויבות מתוך הפרשה

 

פה תוכלו למצוא רעיונות איך לקחת אחריות על נושא מתוך הפרשה שלכם, לעשות משהו משלכם, שקשור לפרשה שלכם, אך קשור גם אליכם.

זכרון עולם

בחג הפסח אנחנו מצווים לזכור ולספר ביציאת מצרים.

חשבו על זיכרון משפחתי, שחשוב לכם שיסופר במשפחה. חשבו על דרך לשלב את הסיפור בתוך ההגדה.

לדוגמא, האם מישהו מקרוביכם עלה לארץ? האם עלייתו היא בעצם סוג של יציאת מצרים?

האם מישהו ממשפחתכם לחם באחת ממלחמות ישראל, ויש לו סיפור מיוחד על כך?

האם מישהו ממשפחתכם תרם תרומה חשובה לעשייה כאן בארץ?

ראיינו את בן המשפחה שלכם, ושלבו את סיפורו או את סיפורה כחלק מההגדה המשפחתית שלכם. הכינו מראש את המקום ואת הזמן  שבו אתם רוצים לשלב את הסיפור במהלך ליל הסדר.

חוק ראשון

בני ישראל יוצאים למסע ארוך וממושך במדבר. רגע אחרי שהם יוצאים, בתחנה הראשונה שלהם, מצווה עליהם ה' להסתכל סביב ולראות האם יש בהם גרים, זרים, אנשים שלא שייכים אליהם, בתוך מחנה בני ישראל שיצאו ממצרים.

את כל אלו שלא שייכים, מצווה ה' להכניס אל תוך קהל ישראל. לקבל אותם ולחגוג איתם את הפסח.

יום חגכם חל אף הוא בפסח.

שאלו את ההורים, האם יש מישהו שהם היו רוצים להזמין, שלא קשור למשפחה אך זקוק למקום לעשות בו את ליל הסדר. בקשו מההורים את מספר הטלפון שלו או שלה, ודאגו להזמין אותם לחגוג אתכם את ליל הסדר.

אם לא מצאתם אדם כזה, אנו מזמינים אתכם להסתכל סביבכם ולראות, מי נחשב "זר", לא שייך בסביבה שלכם, ולדאוג להכניס אותו לחברתכם. הציעו לו לשחק אתכם, לעזור לו או שיעזור לכם בשיעורי הבית. למצוא בו את הדברים הטובים, ולראות בו חבר קרוב, לפחות לתקופת הפסח.

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

תבנית נגישות פופ אפ