פרשת השבוע בסוכות
יש שנים בהם ערב סוכות חל בערב שבת, וקריאת התורה משתנה בהתאם.
הפרשה נמצאת בספר ויקרא פרק כב, כו – כג, מד.
הפרשה מתחילה במילים הבאות: וַיְדַבֵּר יְהוָה, אֶל-מֹשֶׁה לֵּאמֹר: שׁוֹר אוֹ-כֶשֶׂב אוֹ-עֵז כִּי יִוָּלֵד, וְהָיָה שִׁבְעַת יָמִים תַּחַת אִמּוֹ; וּמִיּוֹם הַשְּׁמִינִי, וָהָלְאָה, יֵרָצֶה, לְקָרְבַּן אִשֶּׁה לַיהוָה..
מזל טוב! זכיתם ואתם חוגגים את בר המצווה שלכם בתאריך מיוחד בחג הסוכות, משום כך גם פרשת השבוע שלכם הינה פרשה מיוחדת פרשה העוסקת כמעט אך ורק בחגים.
הפרשה מתחילה בכמה דינים הקשורים לדיני קרבנות, אחד מדינים אלו מלמד אותנו שאף שמותר לנו לשחוט ולאכול בהמה ועוף עדין חייבים אנו להתייחס עליהם בכבוד. דין זה הוא האיסור על שחיטה לשם הקרבת קרבן (או גם לצרכי מנגל) של פר בוגר ובנו העגל באותו יום.
לאחר הקדמה זו אנו מגיעים סוף סוף לחגים, ופרשת החגים מתחילה בחג שיש לנו כל שבוע בשבת, המכונה כאן "שבת שבתון".
מכאן ממשיכה הפרשה לחגי ישראל הפזורים על רחבי לוח השנה העברי, היא מתחילה בחגי קציר התבואה פסח ושבועות, ומסיימת שני חגים אלו במצווה החשובה "מתנות עניים" – לצערנו מאז ומעולם היו אנשים אשר נזקקו לעזרת החברה ומלמדת אותנו הפרשה שחובה
עלינו לדאוג לעניים אלו ולא לקצור את כל תבואת השדה שלנו ולא לקטוף את כל הפירות הגדלים במטע שלנו אלא נשאיר חלק מן הגידולים לטובת העניים.
מכאן עוברת הפרשה לחגי תשרי, היא מתחילה בראש השנה הנקרא כאן "שבתון זכרון תרועה". אחר כך מגיע צום יום כיפור, ולבסוף החג שלנו חג הסוכות. חג זה חל בתקופת האסיף כלומר איסוף כל תבואות ופירות הקיץ (שהתחלנו לקטוף בפסח ושבועות) והכנסתם למחסנים בטרם יבא הגשם.
שלושה ממנהגי ומצוות סוכות מלמדת אותנו הפרשה בסופה: מצוות סוכה, מצוות ארבעת המינים והמצווה החביבה – לשמוח בחג הסוכות.
במדריך לכתיבת דרשה תמצאו מידע שימושי על מבנה הדרשה ותהליך כתיבתה.
בכל פרשה ישנם נושאים מרתקים רבים שיכולים לשמש אתכם בכתיבת הדרשה שלכם. הנה כמה רעיונות מעניינים לכתיבת דרשות בהקשר של סוכות:
האם אתם מציינים בבית את כניסת השבת במנהגים מיוחדים? (קדוש, הדלקת נרת, סעודה משפחתית, בית-כנסת, הבדלה ןעוד…) מה השבת שלכם כמשפחה?
אתם יכולים לבחור מנהג אחד הקשור לשבת ולהעמיק עליו את ידיעותכם ולספר על כך בדרשה.
אילו חגים נזכרים בפרשה? בחרו חג שאתם אוהבים במיוחד והסבירו מדוע בחרתם דוקא בו.
מה מסמל החג הזה עבורכם? האם יש לכם מסורת משפחתית הקשורה בו?
איך חש חקלאי בסוף תקופת האסיף? מה החששות של החקלאי? מהן השמחות שלו? ומהם הפירות שאותם אתם מנסים להצמיח? תארו את תחושתכם כשהשקעתם במשהו וזכיתם ליהנות מפירות מאמציכם, מן ה"אסיף" שלכם.
לפניכם מספר יצירות תרבותיות העוסקות בפרשה. תוכלו לצטט מהשירים ולשלב קטעים מהם בתוך הדרשה שלכם או להוסיף את התמונות כחלק מן העיצוב.
שילובן של יצירות אמנות בדרשתכם מעשיר אותה, מעלה את העניין בקרב המאזינים ויוצר קשר רגשי וחוויתי של כל אחד ואחת עם הנושאים בהם עוסקת הפרשה.
שלומית בונה סוכה
שיר הילדים הזה מתאר את העשייה של שלומית, שבונה לכבוד החג סוכה.
האם גם אתם רוצים לחשוב על משהו, שהייתם רוצים לעשות לכבוד החג, או לכבוד הגיעכם לגיל מצוות? משהו שמוקדש לכלל. אולי למשפחה שלכם, לאנשים שאתם אוהבים, או ליישוב שבו אתם גרים.
[/su_tab] [/su_tabs]