מסע אל הדרשה לבני ובנות המצווה

פרשת ואתחנן

הפרשה נמצאת בספר ספר דברים, פרק ג, פסוק כג – פרק ז, פסוק יא.

הפרשה מתחילה במילים הבאות: וָאֶתְחַנַּן אֶל-ה' בָּעֵת הַהִיא לֵאמֹר….

תקצירנושאיםהרחבותפרשנותההפטרהלוקחים אחריות
תקציר הפרשהבפרשת ואתחנן, ממשיך משה את נאום הפרידה שלו מעם ישראל. משה מספר כיצד התחנן בפני האל שייוותר לו על העונש שניתן לו לאחר שחטא בהכאת הסלע (בפרשת חוקת, ספר במדבר) שלא להיכנס לארץ ישראל. אך האל לא מוותר ולמשה נותר רק להשקיף על הארץ מבחוץ.

משה מזכיר לעם את מעמד הר סיני, בו התגלה האל לעם. היה זה מאורע ייחודי, בו זכה עם ישראל, שכן זה לא דבר רגיל שאלוהים מתגלה לעם שלם. משה מדגיש לפני העם שאמנם אלוהים התגלה אליהם, אך הם רק שמעו את קולו ולא ראו את דמותו. זאת כדי שלא יכינו פסל של האלוהים ובכך יחטאו בעבודה זרה. משה מזהיר אותם שגם בעתיד, בארץ, עליהם להיזהר שלא לעבוד עבודה זרה. כמובן שמשה מזכיר להם את עשרת הדברות שנחרטו על שני הלוחות במעמד הר סיני:

1. ה' הוא האל היחיד.
2. אסור להתפלל למשהו אחר או לעבוד אותו, כאילו היה אל.
3. אסור לומר את שמו המפורש של אלוהים, שלא לצורך.
4. יש לשמור את השבת ולא לעבוד בה.
5. יש לכבד את ההורים.
6. אסור לרצוח
7. אסור לנאוף – להיות עם איש/אשה שהוא בן זוג של מישהו אחר.
8. אסור לגנוב.
9. אסור להעיד עדות שקר.
10. אסור לנסות ולהשיג לעצמך דברים של מישהו אחר, כולל אשתו ורכושו.

משה קורא לעם: "שמע ישראל, ה' אלוהינו, ה' אחד". עליכם לאהוב את האל בכל לבבכם ולשמור את מצוותיו. כדי שיזכרו זאת תמיד, הוא מצווה אותם לכתוב זאת בסימנים על היד והראש (תפילין) וכן בכניסה לבתיהם (מזוזה).

נושאים מתוך הפרשהבמדריך לכתיבת דרשה תמצאו מידע שימושי על מבנה הדרשה ותהליך כתיבתה.

בכל פרשה ישנם נושאים מרתקים רבים שיכולים לשמש אתכם בכתיבת הדרשה שלכם. הנה כמה רעיונות מעניינים לכתיבת דרשות על פרשת בראשית:

החלום ושברו

בפרשה מספר משה, כיצד התחנן לפני ה' שייתן לו להיכנס לארץ, אך לשווא. למשה היה חלום גדול, שלא התממש.

אלו חלומות יש לכם? מה אתם עושים על מנת להגשימם?

אירוע של פעם בחיים

בפרשה מזכיר משה את המאורע הגדול של מעמד הר סיני, בו התגלה אלוהים לעם ונתן להם את המצוות. היה זה אירוע מכונן בתולדות עם ישראל.

אלו אירועים מכוננים היו לכם בחיים? מה היה חשוב בהם? האם אירוע בת/בר המצווה הוא אירוע מכונן עבורכם? במה?

ונשמרתם מאד לנפשותיכם

בין דבריו של משה לעם, הוא מזהיר אותם שלא ישחיתו את נפשם בהליכה אחר אלוהים אחרים, בעשיית פסלים ועוד: "וְנִשְׁמַרְתֶּם מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵיכֶם…" (ד, טו). ביטוי זה הפך ברבות הימים

למעין ציווי כולל האומר לאדם שעליו לשמור על נפשו לא רק ברמה הרוחנית, אלא גם ברמה הגופנית: לשמור על בריאות, לנהוג בזהירות ועוד.

מה אתם חושבים על ביטוי זה? האם אתם מיישמים אותו? כיצד? האם אתם רואים קשר בינו לבין גיל ההתבגרות?

עשרת הדיברות

משה מזכיר לעם את עשרת הדיברות. עשרה כללים שקיבלו מאלוהים. ביניהם אפשר למצוא את מצוות כיבוד ההורים ואת מצוות השבת ועוד.

מה אתם חושבים על מצוות אלו? האם אתם מכבדים את הוריכם? כיצד? מהי שבת עבורכם? איך נראית השבת שלכם? האם כללים ומצוות קשורים לגיל ההתבגרות?

עם סגולה

בפרשת ואתחנן, מכנה את משה עם ישראל בתואר מיוחד – 'עם סגולה': "כִּי עַם קָדוֹשׁ אַתָּה לה' אֱלֹהֶיךָ בְּךָ בָּחַר ה' אֱלֹהֶיךָ לִהְיוֹת לוֹ לְעַם סְגֻלָּה מִכֹּל הָעַמִּים אֲשֶׁר עַל-פְּנֵי הָאֲדָמָה" (ז, ו). מה אתם חושבים על המושג הזה? במה מיוחד עם ישראל משאר העמים? אחד הפרושים לביטוי 'סגלה' הוא מסוגלות, יכולות. במה הסגולה שלכם? אלו יכולות יש לכם?

הרחבות על הפרשה

לפניכם מספר יצירות תרבותיות הקשורות לפרשה. תוכלו לצטט מהשירים ולשלב קטעים מהם בתוך הדרשה שלכם או להוסיף את התמונות כחלק מן העיצוב.

שילובן של יצירות אמנות בדרשתכם מעשיר אותה, מעלה את העניין בקרב המאזינים ויוצר קשר רגשי וחוויתי של כל אחד ואחת עם הנושאים בהם עוסקת הפרשה.

עיר מקלט – אהוד בנאי

ערי המקלט שהקצה משה ליד ארץ ישראל, נועדו לספק למי שהרג אדם אחר בטעות – מקום מוגן מפני קרובי האדם שמת. ערי המקלט גם מזכירות לנו את אחד המוסיקאים החשובים שפעלו בישראל אי פעם – אהוד בנאי.

השיר עיר מקלט היה השיר שהביא פרסום רב והצלחה לבנאי, שפועל במרץ ומוציא אלבומים וסיבובי הופעות עד היום. השיר, שנגע באדם שנאלץ לברוח ממקום למקום וחיפש מקום חם ובטוח להימלט אליו, הופיע מאוחר יותר באלבומו הראשון של בנאי, שהופיע בשמו. שמו של אותו אלבום אהוד בנאי והפליטים.

אחת הנקודות המעניינות באהוד בנאי היא שהפך לזמר ידוע רק לאחר שעבר את גיל 30. אהוד בנאי הוא מבניה של משפחת בנאי הרחבה שכללה אמנים רבים ובהם יוסי, גברי, יובל, אורנה, מאיר, אביתר ואחרים.

הדבר המשמעותי ביותר שאפשר ללמוד מאהוד בנאי הוא כוח הרצון. במשך שנים ניסה הזמר להצטרף ללהקות, להתקבל לחברות תקליטים ולפרסם שירים – ולא הצליח. כוח הרצון שלו הביא לכך שאחרי שנות נסיון הצליח להתקבל לעולם המוסיקה הישראלי – ובגדול.

עשרת הדברות – עמיר בניון

השיר של עמיר בניון מדבר על עשרת הדברות, אשר מוזכרות בפרשה. בדרשה שלכם תוכלו לדבר על אחת הדברות, ולחשוב, מהו הדיבר החשוב ביותר בעיניכם, ומה אתם יכולים לעשות כדי ליישם את הדיבר קצת יותר.

פרשנות על הפרשהכאן תוכלו ללמוד על נושאים נוספים הקשורים לפרשת השבוע שלכם ולעשות את הקישור לעולם המושגים שלכם וחיי היום יום שלכם.

מומלץ לשלב אותם בדרשה שלכם ולהעשיר גם את המאזינים לדרשה.

הרבה כסף כדי...

עד כמה חשוב לאהוב, לשמח ולכבד את אבא ואמא שלנו?

שתי אגדות יהודיות יפות מראות דוגמא לאדם, דווקא לא יהודי, שכיבד את הוריו באופן יוצא מהכלל. שמו של האיש – דמא בן נתינה.

האגדה הראשונה מספרת על חכמי ישראל שהיו צריכים אבן יקרה ומיוחדת – אבן ישפה – עבור בגדיו (החושן) של הכהן הגדול. החכמים שמעו שניתן למצוא אבן כזו אצל דמא בן נתינה שגר באשקלון. הם הגיעו אליו וביקשו לקנות ממנו את האבן. בן נתינה הסביר להם שלא יוכל לתת להם את האבן, כיוון שכדי למכור אותה יצטרך להעיר את אביו הישן בחדרו.

לא עזר שום דבר – החכמים ניסו להעלות את שוויה של האבן שוב ושוב, אבל בן נתינה המשיך לסרב, כיוון שרצה לכבד את אביו. כאשר פנו החכמים ללכת – השיג אותם האיש ונתן להם את האבן – כיוון שאביו כבר קם.

הסיפור השני על דמא בן נתינה מראה על יחסו לאימו. כאשר ישב בין שרים מכובדים הגיעה לפתע אימו, שלקתה בשכלה, קרעה את בגדיו וביזתה אותו לעיני המכובדים. ומה עשה בן נתינה, כעס? צעק? התעצבן? מה פתאום! הוא פשוט שתק וכיבד את אימו.

על קלפים

מוזר מאוד! ארכאולוגים מגלים לעתים בתים עתיקים ומיד בכניסה הראשית לבית, מצד ימין, הם מוצאים שקע עמוק וצר. זה קרה לארכאולוגים בירושלים העתיקה, בבית שערים, בטבריה וגם במקומות רבים נוספים בארץ ובעולם.

האם אלו חייזרים שהטביעו את חותמם על כדור הארץ? האם זהו רמז למחלה באבנים? אולי אנשי העולם העתיק תלו על דלתם מכשירי כושר? אולי.

אבל ישנה הסכמה גורפת שהחריצים הללו דווקא מבשרים בשורה חשובה אחרת: כאן גרו יהודים!

איך יודעים? כיוון שהחריצים האלו הם מקומה של המזוזה – שעל קיומה אנו יודעים, בין היתר, מפרשת השבוע – ואתחנן. “וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך".

בתוך המזוזה ישנו מעין נייר מגולגל, עשוי עור, שנקרא "קלף". על הקלף הזה כותב בעל מקצוע שנקרא "סופר סת"ם" (אלו ראשי תיבות של ספרי תורה, תפילין ומזוזות) את פסקת "שמע ישראל" שמופיעה בפרשה שלנו – ואתחנן וגם את פסקת "והיה אם שמוע" שנמצאת בהמשך ספר דברים.

את המזוזה אנו קובעים (תולים) בכניסה לבית ולחדרים שבהם אנו גרים וכך, בין היתר, אנו זוכרים שאנו יהודים.

מי צועק?

זה לא כל כך נחמד, אבל יהודים רבים לאורך שנות היסטוריה ארוכות וכואבות, נאלצו לצעוק "שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד!". אותה קריאה, שנתפשת כהכרזה הכי יהודית שאפשר, מקבלת את המלכות של האל עם כל הלב.

הקריאה הזו נשמעת בכמה הזדמנויות – חלקן כואבות וחלקן שמחות.

ההזדמנויות הכואבות מגיעות כאשר יהודי מרגיש שהוא מגיע, שלא נדע, לסוף חייו. במקרה הזה הוא צועק לעתים "שמע ישראל!”.

ההזדמנויות השמחות יותר מגיעות באופן יומיומי. כאשר מתפללים את תפילת השחרית (בבוקר) ואת תפילת הערבית (בערב) קוראים את פרשיות שמע, שחלקן בפרשה שלנו – ואתחנן. גם כאשר הולכים לישון קוראים את "קריאת שמע על המיטה" ונרדמים בשמחה.

ההפטרה של הפרשהנושא ההפטרה

נבואת נחמה לעם ישראל: ה' מצווה על העולם לנחם את ירושלים, ציווי לפנות דרך במדבר לה' ולעמו לשוב לירושלים. שבחים לה' אשר יעזור לעמו. התימנים מוסיפים פסוק מפרק אחר: "הָעֲנִיִּים וְהָאֶבְיוֹנִים מְבַקְשִׁים מַיִם, וָאַיִן–לְשׁוֹנָם, בַּצָּמָא נָשָׁתָּה; אֲנִי ה' אֶעֱנֵם, אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל לֹא אֶעֶזְבֵם". ה' הוא מגן העניים.

הקשר לפרשה

לאחר תענית ט' באב, מתחילה תקופה של שמחה ונחמה. לכן בשבע השבתות שלאחר ט' באב, נקראות הפטרות שאינן קשורות לפרשה, אלא לנחמה על החורבן. הפטרות אלו מכונות: 'שבע דנחמתא' (שבע של נחמה). כלומר, שבע הפטרות (לפרשות: ואתחנן; עקב; ראה; שופטים; כי תצא; כי תבוא; נצבים) המדברות על נחמה-על תקומה. הפטרות החורבן לקוחות מספרי ירמיהו וישעיהו והפטרות הנחמה לקוחות כולן מישעיהו בלבד.

"ונשמרתם מאד לנפשותיכם"אחריות ומחויבות מתוך הפרשה

כאשר משה מצווה על בני ישראל "ונשמרתם מאד לנפשותיכם", בפרק ד' פסוק טו', הוא מתכוון לכך שבני ישראל צריכים להישמר (להיזהר) מפני עבודת אלילים, שהיא אסורה. ההשלכות יהיו חמורות, כך מזהיר משה.

היום, כאשר אתם על סף גיל ההתבגרות, תוכלו גם אתם לקחת אחריות, ולהחליט מהו הדבר ממנו אתם רוצים להישמר מאד. האם זה להישמר מפני שימוש בלתי הולם ברשתות החברתיות? האם זה להישמר מפני הליכה אחרי החלטות של אחרים מבלי לחשוב?

החליטו על דבר אחד שמפניו אתם רוצים מאד להישמר, וקבעו לעצמכם כללים, איך לעשות זאת. האם אתם זקוקים לתמיכה של חברים בהחלטתכם? האם אתם רוצים לשתף הורים או מישהו אחר, שיכול לעזור לכם לממש את החלטתכם באופן אליו התכוונתם?

בהצלחה

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

תבנית נגישות פופ אפ