מסע אל הדרשה לבני ובנות המצווה

פרשת נצבים

הפרשה נמצאת בספר דברים מפרק כט, פסוק ט – פרק ל, פסוק כ.

הפרשה מתחילה במילים הבאות: אַתֶּם נִצָּבִים הַיּוֹם כֻּלְּכֶם לִפְנֵי ה' אֱלֹהֵיכֶם: רָאשֵׁיכֶם, שִׁבְטֵיכֶם, זִקְנֵיכֶם וְשֹׁטְרֵיכֶם. כֹּל אִישׁ יִשְׂרָאֵל.

תקצירנושאיםהרחבותפרשנותההפטרהלוקחים אחריות

תקציר הפרשהבפרשת נצבים, מודיע משה לעם, כי הם עומדים לכרות ברית (הסכם) עם האל. הברית הזו נכרתת לא רק עם הדור הנוכחי, אלא גם עם הדורות הבאים. על מנת שהברית תישמר, על עם ישראל לשמור את מצוות האל והוא יברך אותם בכל טוב.

אם יפר העם את הברית ויעבוד אלוהים אחרים, אז גם האל יפר את בריתו איתם: יעניש אותם ויגרש אותם מהארץ. במקרה כזה, תישמר לעם ישראל האפשרות לעשות תשובה: לעזוב את האלוהים האחרים ולשוב אל האל ודרכו, אז גם יחזור האל אל העם, יחזירו לארצו וימשיך לברכו.

משה מדגיש כי מצוות האל אינן קשות לשמירה: הן אינן בשמים או מעבר לים, אלא קרובות מאוד אל האדם.

בידי העם ניתן חופש הבחירה בין הטוב והרע, בין החיים ובין המוות. ההמלצה היא כמובן, לבחור בטוב ובחיים.

נושאים מתוך הפרשהבמדריך לכתיבת דרשה תמצאו מידע שימושי על מבנה הדרשה ותהליך כתיבתה.

בכל פרשה ישנם נושאים מרתקים רבים שיכולים לשמש אתכם בכתיבת הדרשה שלכם. הנה כמה רעיונות מעניינים לכתיבת דרשות על פרשת נצבים:

מדור לדור

בפרשת נצבים, אומר משה לעם, כי הברית עם אלוהים נכרתת, לא רק עם הדור הנוכחי, אלא גם עם הדורות הבאים: "וְלֹא אִתְּכֶם לְבַדְּכֶם, אָנֹכִי כֹּרֵת אֶת-הַבְּרִית הַזֹּאת וְאֶת-הָאָלָה הַזֹּאת. כִּי אֶת-אֲשֶׁר יֶשְׁנוֹ פֹּה עִמָּנוּ עֹמֵד הַיּוֹם לִפְנֵי ה' אֱלֹהֵינוּ, וְאֵת אֲשֶׁר אֵינֶנּוּ פֹּה עִמָּנוּ הַיּוֹם" (כט, יג-יד). ישנה כאן הדגשת חשיבות החיבור בין כל הדורות והרצף הבין-דורי.

בדרשתכם, תוכלו לכתוב על חשיבות רצף הדורות וכיצד אתם ממשיכים את דרך הוריכם והדורות שקדמו לכם.

שלך לנצח

בפרשה מסופר כי ה' תובע מבני ישראל נאמנות מוחלטת. אם ילכו אחרי אלוהים אחרים, הוא יחריב את הארץ, ויגלה את העם מארץ ישראל.

מהי נאמנות עבורכם? למי אתם נאמנים?

האם נאמנות היא תכונה שאתם מעריכים?

בדרשה שלכם תוכלו לספר על חברים שאתם נאמנים להם, על בעלי החיים שלכם שנאמנים לכם, ועל נאמנותכם לערך כלשהו, שאתם מאמינים בו.

זה לא בשמים

בפרשת נצבים, אומר משה לעם כי התורה והמצוות אינן רחוקות מהאדם ואינן קשות לביצוע:

"כִּי הַמִּצְוָה הַזֹּאת אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם, לֹא-נִפְלֵאת הִיא מִמְּךָ וְלֹא רְחֹקָה הִיא. לֹא בַשָּׁמַיִם הִיא, לֵאמֹר מִי יַעֲלֶה-לָּנוּ הַשָּׁמַיְמָה וְיִקָּחֶהָ לָּנוּ וְיַשְׁמִעֵנוּ אֹתָהּ וְנַעֲשֶׂנָּה. וְלֹא-מֵעֵבֶר לַיָּם הִיא, לֵאמֹר מִי יַעֲבָר-לָנוּ אֶל-עֵבֶר הַיָּם וְיִקָּחֶהָ לָּנוּ וְיַשְׁמִעֵנוּ אֹתָהּ וְנַעֲשֶׂנָּה. כִּי-קָרוֹב אֵלֶיךָ הַדָּבָר מְאֹד, בְּפִיךָ וּבִלְבָבְךָ לַעֲשֹׂתו" (ל, יא-יד).

פסוקים אלו מלמדים, כי גם אם נראה לפעמים שעשיית מצוות הנו דבר רחוק וקשה לביצוע, הן אינן רחוקות כלל. בדרשתכם תוכלו לספר על דברים שהיו נראים לכם קשים להתמודדות, אולם במבט שני, הבנתם כי אינם מסובכים והצלחתם לבצעם. אולי גם כתיבת הדרשה נראתה לכם משימה 'בשמים'…

לבחור טוב טוב

בפרשת נצבים, ניתנת לעם ישראל אפשרות הבחירה בין הטוב והרע: "רְאֵה נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַיּוֹם, אֶת-הַחַיִּים וְאֶת-הַטּוֹב, וְאֶת-הַמָּוֶת וְאֶת-הָרָע… הַעִדֹתִי בָכֶם הַיּוֹם אֶת-הַשָּׁמַיִם וְאֶת-הָאָרֶץ: הַחַיִּים וְהַמָּוֶת נָתַתִּי לְפָנֶיךָ, הַבְּרָכָה וְהַקְּלָלָה, וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים לְמַעַן תִּחְיֶה אַתָּה וְזַרְעֶךָ" (ל,טו-יט).

מה זה אומר לגביכם לבחור בטוב? האם יש לכם דוגמאות מחייכם בהם בחרתם בטוב על פני הרע?

הרחבות על הפרשה

לפניכם מספר יצירות תרבותיות הקשורות לפרשה. תוכלו לצטט מהשירים ולשלב קטעים מהם בתוך הדרשה שלכם או להוסיף את התמונות כחלק מן העיצוב.

שילובן של יצירות אמנות בדרשתכם מעשיר אותה, מעלה את העניין בקרב המאזינים ויוצר קשר רגשי וחוויתי של כל אחד ואחת עם הנושאים בהם עוסקת הפרשה.

הברית

הפרשה מספרת על הברית שכורת ה' עם בני ישראל. בדרשה שלכם תוכלו לספר על הבטחות שחשובות לכם. תוכלו להיעזר בשירים כדי ללמוד מהם על פרשנויות שונות למילים "ברית".

 

ברית עולם אהוד מנור

 

אם – יענקלה רוטבליט

פרשנות על הפרשהכאן תוכלו ללמוד על נושאים נוספים הקשורים לפרשת השבוע שלכם ולעשות את הקישור לעולם המושגים שלכם וחיי היום יום שלכם.

מומלץ לשלב אותם בדרשה שלכם ולהעשיר גם את המאזינים לדרשה.

ביטויים מהפרשה

שורש פורה ראש ולענה

שֹרֶשׁ פֹּרֶה רֹאשׁ וְלַעֲנָה = רָשָׁע הַחוֹטֵא בְּעַצְמוֹ וּמַחְטִיא אֶת הָאֲחֵרִים, מְקוֹר הָרָעָה.

רֹאשׁ = שֵׁם שֶׁל צֶמַח רַעֲלִי. לַעֲנָה = צֶמַח שֶׁעָלָיו מָרִים.

דוגמה: אַחַד הָעִתּוֹנָאִים כִּנָּה אֶת הָעֲבַרְיָן בַּכִּנּוּי "שֹׁרֶשׁ פֹּרֶה רֹאשׁ וְלַעֲנָה".

מקור: "פֶּן -יֵשׁ בָּכֶם שֹׁרֶשׁ פֹּרֶה רֹאשׁ וְלַעֲנָה" (דְּבָרִים כ"ט י"ז).

אורך ימים

אֹרֶךְ יָמִים = חַיִּים אֲרֻכִּים.

דוגמה: נָהוּג לְאַחֵל לְחוֹלֶה שֶׁהִבְרִיא חַיִּים טוֹבִים וְאֹרֶךְ יָמִים.

מקור: "כִּי הוּא חַיֶּיךָ וְאֹרֶךְ יָמֶיךָ" (דְּבָרִים ל כ).

ההפטרה של הפרשהנושא ההפטרה

נבואת נחמה לישראל: שמחת הגאולה משולה לשמחת חתונה, הבטחה לשמירת ירושלים והארץ ולשיבת העם אל הארץ ונקם באדום.

הקשר לפרשה

לאחר תענית ט' באב, מתחילה תקופה של שמחה ונחמה. לכן בשבע השבתות שלאחר ט' באב, נקראות הפטרות שאינן קשורות לפרשה, אלא לנחמה על החורבן. הפטרות אלו מכונות: 'שבע דנחמתא' (שבע של נחמה). כלומר, שבע הפטרות (לפרשות: ואתחנן; עקב; ראה; שופטים; כי תצא; כי תבוא; נצבים) המדברות על נחמה-על תקומה. הפטרות החורבן לקוחות מספרי ירמיהו וישעיהו והפטרות הנחמה לקוחות כולן מישעיהו בלבד.

אחריות ומחויבות מתוך הפרשה

חופש הבחירה

לכולנו יש חופש בחירה. אך במה אנחנו בוחרים? בטוב? ברע? לפעמים כך ולפעמים כך?

כעת, שאתם בגיל ההתבגרות, תוכלו לקחת אחריות על עצמכם, ולבחור בדבר הנכון לכם.

חשבו על דבר אחד שעד היום לא בחרתם בו, ואתם יודעים שהייתם צריכים לבחור בו. זה יכול להיות הרגל כלשהו שאתם מרגישים שהגיע הזמן לשנות, זה יכול להיות, לדוגמא, התמדה בשיעורי בית, התכוננות רצינית יותר למבחנים, חוג כלשהו שלא בחרתם בו ואתם מרגישים שאתם מתאימים לו, או משימה שעד היום לא התחשק לכם לבצע, ואתם מבינים היום שרצוי שתבצעו אותה. החליטו על פרק זמן שבו אתם תבחרו לעמוד במשימה שהטלתם על עצמכם.

בהצלחה.

Error: Only up to 6 widgets are supported in this layout. If you need more add your own layout.

תבנית נגישות פופ אפ